joi, 14 mai 2015

Comunicat de presă - Administrația Prezidențială

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 14 mai a.c., la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă' din Otopeni, o declarație de presă înaintea vizitei la Expoziția Universală Milano 2015 și la Sfântul Scaun.
Vă prezentăm textul declarației:
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Începând de astăzi voi efectua o vizită de trei zile, mai întâi la Milano, apoi la Vatican. În cursul zilei de azi voi vizita Expoziția Milano 2015 — Expoziția Universală dedicată alimentației și nutriției, la care participă 145 de țări. Este cel mai mare eveniment organizat vreodată pe aceste teme. România participă la expoziție cu un pavilion național, pe care îl voi vizita cu mare interes în cursul după-amiezii. Și este, evident, lucrul cel mai important de pe ordinea de zi din vizita expoziției. Ulterior, așa cum am anunțat cu ocazia vizitei de la Roma mă voi întâlni cu reprezentanți ai comunității românești din nordul Italiei, o întâlnire care va avea loc la Milano.
Mâine și poimâine mă voi afla în vizită oficială la Sfântul Scaun, unde voi avea întrevederi cu Sanctitatea Sa Papa Francisc și cu Secretarul de Stat, Cardinalul Pietro Parolin. Este o vizită foarte importantă din mai multe puncte de vedere. Mai întâi pentru că este prima întâlnire oficială la acest nivel, de la începutul pontificatului Papei Francisc din martie 2013. Apoi, foarte important din punctul meu de vedere, pentru că exact mâine, 15 mai, aniversăm 25 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Sfântul Scaun.
Prin această vizită doresc să subliniez interesul României de a aprofunda cooperarea cu Sfântul Scaun pentru promovarea libertății religioase, a dialogului ecumenic și interreligios ca instrument de edificare a păcii și pentru apărarea demnității umane. Voi transmite gratitudinea statului român pentru gesturile de ospitalitate prin care Biserica Catolică a venit în întâmpinarea nevoilor religioase ale diasporei românești, prin găzduirea a numeroase parohii ortodoxe și catolice în Europa Occidentală. Împreună cu Sanctitatea Sa Papa Francisc și cu Cardinalul Pietro Parolin vom avea un schimb de opinii pe teme bilaterale, europene și internaționale.
Și nu în ultimul rând, Voi adresa o invitație Papei Francisc de a vizita România. Am discutat aseară cu Preafericitul Patriarh Daniel despre această chestiune și Biserica Ortodoxă susține sută la sută acest demers. Dorința noastră este dacă s-ar putea realiza o astfel de vizită în anul 2018, care este un an deosebit de important pentru noi, este anul în care sărbătorim 100 de ani de existență a României moderne. România are, prin istoria și cultura sa, vocația unei relații speciale cu Sfântul Scaun. Dorința noastră este să aprofundăm în continuare această colaborare excelentă, care s-a dezvoltat în ultimii 25 de ani. Dacă aveți două-trei întrebări, poftiți !
Întrebare: (...)?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, mi se pare o declarație foarte curioasă. Recunosc că am luat act cu surprindere de această declarație. Afirmă la televizor tânărul prim-ministru că ar avea el informații de la servicii cum că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu diferiți reprezentanți ai unor procesatori de lemn și lasă se înțeleagă că ar exista un fel de trafic de influență la nivelul Președintelui. Acest lucru este, deopotrivă, surprinzător și fals. Am verificat la nivelul Administrației Prezidențiale și nu a existat nicio discuție, nici cu lobby-iști, nici măcar cu foști colegi din PNL pe această temă. Atunci când am retrimis Codul Silvic în Parlament, a existat un document pe care ne-am bazat, este documentul care ne-a fost transmis, fără să fie cerut, de către Consiliul Concurenței, prin care ne-a atras atenția că este, există riscul de infringement pentru România, deci există riscul să nu fie conformă legea cu legislația europeană. Mi s-a părut un lucru foarte serios. Și vreau să subliniez în acest context că nu numai Președintele, ci și primul-ministrul are datoria să vegheze ca legislația românească să fie în concordanță cu legislația europeană. Eu nu mă joc cu legile României. Nu a existat niciun indiciu că cineva ar fi intervenit pentru această chestiune, la mine oricum nu, și nici la nivelul Administrației Prezidențiale. În consecință, luând act de declarațiile primul-ministrului de aseară, de la un post de televiziune, am rugat organele abilitate să verifice de ce fel de informații dispunea prim-ministrul, dacă ele se confirmă sau nu. Dacă se confirmă să se ia, evident, de urgență, măsurile care se impun, dar, dacă nu se confirmă, atunci prim-ministrul va răspunde pentru aceste afirmații. Astfel de afirmații de insinuare a unui trafic de influență la nivelul Președintelui nu pot fi clasificate ca simple afirmații prin care vrea să pară interesant la televizor, sunt mult mai grave și vor fi tratate ca atare. Sper ca această scăpare să nu indice o revenire la logica din campania electorală, promovată atunci de candidatul Ponta și care a fost la un nivel inacceptabil de jos.
Întrebare: Domnule Președinte, dacă îmi permiteți, CSM cere CSAT deconspirarea ofițerilor sub acoperire din justiție. Veți pune pe ordinea de zi ?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, mi se pare o temă bună. Personal nu am cunoștință de existența unor ofițeri acoperiți în magistratură, fiindcă acest lucru este interzis prin lege. Dar, dacă CSM are indicii și mi le transmite, evident că este în interesul meu și al României să încercăm să elucidăm problema.
Întrebare: Domnule Președinte, ați spus că premierul va răspunde dacă afirmațiile se dovedesc a nu fi fondate, vă gândiți la un proces, să intentați un proces de calomnie sau în ce fel veți acționa dacă se dovedesc a fi eronate afirmațiile sale ?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, încă de aseară, am rugat pe cei din Departamentul Juridic din Administrația Prezidențială să verifice care este încadrarea unor astfel de afirmații și cum putem să facem anumite demersuri, în cazul foarte probabil că se dovedesc a fi nesusținute de dovezi. Deci este foarte gravă afirmația. Dacă începem iarăși să ne jucăm cu astfel de afirmații ca în campanie nu este bine și, cum nu mai sunt în campanie, nu mai tolerez așa ceva.
Întrebare: Bună dimineața, domnule Președinte, în afară de cei din Departamentul Juridic pe care i-ați rugat să vadă la ce se poate încadra ce a spus premierul, dacă nu este veridic, cu ce organe abilitate ați vorbit, adică cui ați cerut concret să facă verificările și dacă cu prim-ministrul ați stat de vorbă după acuzațiile astea ? V-a sunat, l-ați sunat... ?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu am vorbit cu prim-ministrul, dar în această dimineață am avut o discuție, deocamdată telefonică, fiindcă am venit în aeroport, cu directorul SRI și l-am rugat, foarte oficial, să analizeze și să cerceteze cu maximă exigență și seriozitate aceste afirmații.
Întrebare: Domnule Președinte, cred că o ultimă întrebare: în ceea ce privește ceea ce a cerut premierul Victor Ponta Guvernului ieri, în ședința de Guvern, și anume interzicerea exportului de masă lemnoasă. Cum vi se pare această propunere pe care a făcut-o premierul, pentru o perioadă limitată spunea Victor Ponta ?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Mi-a adus la cunoștință această intenție. Nu am comentat-o fiindcă nu sunt specialist în domeniu și nu pot, pe moment, să evaluez impactul economic, dar, dacă această măsură sau altă măsură duce la salvarea pădurilor din România, sunt de acord cu orice măsură în acest sens. Fiindcă tot veni vorba iarăși de păduri, am impresia că demersul, onest și bine intenționat al unor ONG-uri de a protesta pentru salvarea pădurilor, este pe cale de a fi deturnat politic de PSD. Mulțumesc !
Departamentul Comunicare Publică

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu